Cocker Spaniel Agility

2011 nyarán találkoztunk az agilityvel először, amikor elmentünk egy edzésre a sógornőmmel Tóth Katinkához Szirmabesenyőre. Ott láttuk először mi is ez az agility. Brian-t azonnal bevetettük, és mivel ügyesnek bizonyult, gondoltuk megnézzük hol lehet a lakóhelyünk közelében ezt a kutyás sportot űzni. Úgy gondoltuk, hogy mivel az agility nyitott bármilyen fajtájú kutyának, jó lehetőség lehet számunkra, hogy megmutassuk milyenek is a munkavonalú angol cocker spániel -ek, és népszerűsítsük ezt a fajtát.

A keresés nem volt egyszerű, nagy nehezen rátaláltunk a Flashagility weboldalára, és Vékony Hajnira, és hozzá kezdtünk járni edzésre. Az első verseny amin voltunk, akkor még csak nézőként Sződligeten volt 2011 szeptemberében. Az edzésekre rendszeresen jártunk, és Hajni minden alap fogást megtanított nekünk, majd otthon is nekiálltunk először saját készítésű akadályokat gyártani, hogy az edzésen tanult dolgokat begyakorolhassuk. Később vásároltuk néhány akadályt, és lassan kialakult a saját kis pályánk otthon. Először Brian-nel és Mollyval kezdtük, aztán szép fokozatosan beavattuk az akkor még kölyök Akeem-et is a sportág rejtelmeibe. Mivel Molly már nem volt fiatal, később őt hagytuk is pihenni, Brian hozzám került, Akeem pedig Zsolthoz. Brian- el egyáltalán nem volt egyszerű, hiszen ő 4,5 éves koráig csak azt tanulta, hogy kizárólag bal oldalon lehet közlekedni, és a gazditól nagy távolságban kell dolgozni. De mivel ő egy szuper okos kutya, idővel rájött mit is akaarunk mi tőle. Ő volt, és a mai napig is ő a próbababa. Vele kipróbálunk minden új technikát, akár szlalomról, akár zónáról, akár csak a handlingről van szó. Ha nála bevállik, akkor jöhetnek a többiek.

Az első iskola váltásunk 2011 decemberében volt. Ekkor egy Tordasi versenyen megláttuk Csávás Vikit, akinek sajátos handling stílusa, és gyors kutyája (Suvi) azonnal feltűnt nekünk, és eldöntöttük, hogy szeretnénk tőle tanulni. Így elkezdtünk hozzá edzésre járni, először Tordasra, majd tavasztól a Kutyavarázs kutyasuli pályájára. Vikitől nagyon sok új dolgot tanultunk. Brian 2012 április végén kezdte el versenyzési pályafutását, június 2-án pedig egy szlovákiai versenyen megszerezte az utolsó hibátlanját is, ami kellett az A2- höz.

Közben megvettük Ruby-t egy angliai tenyésztőtől, és megkezdtem vele a puppy tréninget, most már sokkal tudatosabban, mint korábban, ő Sylvia Trmkan videóin nevelkedett. 2012 nyarát azzal töltöttük, hogy mindenféle workshopra elmentünk, amit csak szerveztek, hogy minél több edzőt megismerjünk, hogy később lássuk, milyen irányba is szeretnénk elmozdulni, milyen stílust akarunk követni. Voltunk Korán Csabinál, Tráj Tominál, Herendy Veránál, Veres Zsuzsinál is, és mindenkitől tanultunk valamit, minden workshop hasznunkra vált. 2012 nyarán keveredtünk el a Kraft suliba, először Tráj Tomihoz mentünk oda edzésre, majd részt vettünk egy edzésen Szoboszlay Erikánál is. Az edzés amit Erika tartott nagyon tetszett nekünk, és elkezdtünk oda edzésekre járni, majd végül 2012- ben taggá választott minket a csapat. Akeem első hivatalos versenye 2012 november elején volt, és 2012 év végére ő is elérte az A2-t, azaz utolérte az apját.

A következő fordulópont 2013 márciusában következett be életünkben, amikor lehetőséget kaptunk a munkahelyünkön, hogy a németországi telephelyen dolgozhassunk. Mikor ezt megtudtuk, azonnal elkezdtük keresni a lehetőségeket. Nemsokára rátaláltunk a HSZ-NRW-re, ahol Tobias Wüst, Daniel Schröder és Philipp Müller-Schnick tart edzéseket. Mivel Tobias nevét ismertük, vele vettük fel a kapcsolatot először. Végülis Philipp írt vissza, hogy még be tud minket préselni az edzéstervbe, mert a másik két srácnál tele volt minden időpont. Ő is angol cocker spániellel kezdett annó agility -zni, biztosan érdekelte, miben is másabbak ezek a munkavonalú angol cocker spániel -ek. Április-tól tehát hozzá kezdtünk járni, és azóta az igazi német stílust próbálja a fejünkbe verni. Nagyon sokat tanultunk tőle, az alapelve, hogy futni kell, és mindig a kutya előtt kell lenni. Mind Brian-nel, mind Akeem-mel iszonyat sokat kell olaszoznunk, olyan szituációkban, ahol korábban simán azt mondtuk, lekeresztezzük, mert nem érünk oda. Sokat gyorsultunk, de nem csak mi, hanem az ebek is, látványosan fejlődtek és gyorsultak. Ruby -val mindent nulláról kezdett, hiába volt már felépített 2x2-es szalomunk, újra kezdte vele, mert nem tetszett neki, hogy nem elég gyors, gyorsítottuk a zónáját, és a handlinget is nulláról kezdtük és a gyorsítás volt a fő szempont. 2013-ban több szemináriumon is részt vettünk, annak érdekében, hogy minél több tudást tegyünk magunkévá.Voltunk Kabai Krisztánál, Eifert Annánál, Jenny Dammnél, Janitánál és Jaakkonál, Tobias Wüstnél, Daniel Schrödernél, Michaela Brandstetternél, Silas Boogknál illetve voltunk szemináriumon Philippnél is. A jövőben is tervezzük, hogy további szemináriumokon fogunk részt venni, hogy minél jobban elsajátítsuk az agility képzés rejtelmeit. Brian április végén, az első németországi versenyünkön feljutott A3- ba, Akeem pedig augusztusban a Blue Danube Trophy-n Korneuburgban szerezte meg az utolsó még hiányzó hibátlanját. Ruby augusztus elején kezdett versenyezni, az elején még össze kellett hangolódnunk, és meg kellett tanulnom, hogy nem egyforma a két kutyám, és máshogy kell velük futni. Végülis most már elmondhatom, hogy egymásra találtunk, és nagyon gyors futamokkal decemberben összehoztuk a 3 hibátlan futamot Németországban, így Ruby A2-esként kezdi a 2014-es évet.

Zorgel Ildikó
2013. December 28.


Statistic since 08.10.2013